Oči u oči sa naukom

Ovogodišnji ciklus naučno-popularnih predavanja u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta – “Oči u oči sa naukom” održava se svakog poslednjeg četvrtka u kulturnoj stanici “SVILARA” Đorđa Rajkovića 6b, u Novom Sadu.

Pozivamo vas na poslednje predavanje ove sezone – četvrtak, 29. maja u 19h: “Priroda i grad: veza za zeleniju budućnost”  Jelena Dunjić – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

U ovom informativnom predavanju ulazimo u svet rešenja zasnovanih na prirodi u gradovima, istražujući njihov potencijal za transformaciju našeg urbanog okruženja u održive prostore za život. Rešenja zasnovana na prirodi, koncept koji dobija na zamahu u urbanom planiranju, nude obećavajući pristup za stvaranje održivih gradova za život. Rešenja zasnovana na prirodi obuhvataju širok spektar strategija, kao što su zeleni krovovi i zidovi, urbane bašte, urbane šume, obnovljena močvarna područja, i mnoge druge. Ove zelene intervencije ulepšavaju gradski pejzaž, ali imaju i druge značajne funkcije poput ublažavanja efekata klimatskih promena, doprinose unapređenju energetske efikasnosti, promovišu fizičko i mentalno blagostanje, podstiču osećaj zajedništva i povezanosti sa prirodom.
Iako su rešenja zasnovana na prirodi stekla priznanje zbog svojih ekoloških i društvenih koristi, mogu se suočiti sa izazovima u pogledu implementacije i održavanja. Tokom predavanja ćemo baciti svetlo i na izazove implementacije, dok ispitujemo različitu efikasnost ovih rešenja za različita pitanja životne sredine. Pridružite nam se dok istražujemo ravnotežu između prednosti i ograničenja rešenja zasnovanih na prirodi i potrebe da se obezbedi  mogućnost da priroda i grad izgrade zdravu vezu.

Sva predavanja su BESPLATNA!!

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *