Od pluga do digitalne farme

Emitovanje prve epizode 06.11.2020.
RTS 2 OКO 18.30
od Pluga do DIGITALNE FARME

Redakcija naučnog programa počinje sa emitovanjem nove serije pod nazivom Od Pluga do digitalne farme. Bavimo se razvojem poljoprivrede u modernoj Srbiji gde se od polovine HIX veka do današnjih dana smenjuju periodi procvata i stagnacije.

Pojavljuju se sjajni pojedinci, naučnici i stvaraoci koji pomeraju granice uvodeći principe moderne poljoprivrede ali se vrlo brzo njihova naučna i privredna dostignuća urušavaju. Serija obuhvata period dva veka državnosti Srbije a tokom tog vremenena , kao u začaranoj spirali, krećemo uvek iz početka. Ista matrica prepoznaje se u vreme uspostavljanja moderne poljoprivrede sredinom HIH veka i u savremenoj trci današnjice dok pokušavamo da definišemo šta su mogućnosti a šta ciljevi razvoja poljoprivrede HHI veka.

U prvoj epizodi vodimo vas kroz vreme kada Srbija postaje Кneževina i stiče samostalnost a seosko stanovništvo dobija slobodu i vlasništvo nad zemljom koju obrađuje. Šta je sve seljak dobio zajedno sa slobodom i kako se borio sa nametima koje donosi moderna država? Кako je pored zemljoradnje i stočarstva počeo da se bavi i trgovinom i ko ga je učio novim metodama i savremenoj poljoprivredi. Otkrivamo ko je prvi doktor poljoprivrednih nauka u Srbiji i kakav je bio njegov uticaj na razvoj sela i zemljoradnje u Кneževini Srbiji.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *