Od zlatne ideje do realizacije

U novoj epizodi serijala „Zlatna ideja” govorimo o dobrim primerima cirkularne i zelene ekonomije. Otkrivamo kako iz želje za drugačijim načinom života može nastati fabrika proizvoda od kozjeg mleka, kako uvesti aroniju u svakodnevnu ishranu i edukovati tržište. Saznaćemo i šta znači biti pionir u primeni koncepta zajedničkih prostora za rad i kako postati mladi lider u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije postala je kučna tačka mnogobrojnih inicijativa u oblasti ekologije, ali i veliki pokretač i podrška različitim projektima. Upravo jedan od važnih segmenata jeste i podrška razvoju zelene i cirkularne ekonomije.

Jedan od uspešnih primera zelene ekonomije je i tim Biocircle tech koji je osnovao Кosta Živanović, magistrirao u oblasti politike tehnologija na univerzitetu Кembridž u Velikoj Britaniji. Nakon studija vratio se u Srbiju i nastavio rad u svojoj kompaniji.

Upoznajemo vas i sa jednom od inovativnijih kompanija u oblasti cirkularne ekonomije Desanio, koju je osnovao Dušan Šušnjar koji se, takođe, nakon studija u inostranstvu vratio u Srbiju.

Zanimljiva je i priča Aleksandra i Jelene koji su iz želje da promene način života i okrenu se prirodi, zamenili državni posao farmom koza i otpočeli proizvodnju mlečnih proizvoda.

Da je aronija blagodet za zdravlje uvideo je i Milutin Pantić. On je sa svoja četiri partnera u poslu zasadio plantaže ove biljke. Кako popularnost aronije nije velika u svakodnevnoj upotrebi, oni su našli način da je prerade i naprave gotove proizvode.

Za Miloša Jovanovića može se reći da je preduzetnik sa internacionalnom karijerom, ali i obrazovanjem. Njagova preduzimljivost potiče još od srednje elektrotehničke škole u Šidu, koju je završio kao đak genreacije. Nakon obrazovanja u inostranstvu, doktorirao je u oblasti naprednih sistema zaštite i razvio kompaniju Openlink sa starijim kolegama, gde je danas na mestu predsedavajućeg.

Još 2012. godine nastao je privi coworking prostor, odnosno prostor za zajedniči rad u Srbiji, ali i regionu Smart office. Sam koncept ovakvog prostora za rad nastao je u Americi, kada su se ljudi koji su u tom trenutku radili od kuće udružili u formiranju zajedničkog prostora za rad, u kojem su delili kancelarije, kuhinju, konferencijske sale i prostor za odmor. Upoznajemo vas sa Veljkom Bogdanovićem koji je pionirski plasirao ovakav koncept rada u Srbiji.

subota 12. septembar, RTS 1 u 11,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *