Odžaci – baština na dlanu

Promocija se održava 20. februara u 19h, u Kulturnoj stanici „Svilara“ - Đorđa Rajkovića 6b u Novom Sadu.

Knjiga „Odžaci – baština na dlanu“, rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada na polјu otkrivanja prirodnog i nepokretnog materijalnog kulturnog nasleđa Odžaka i okoline. Publikacija na 120 strana sadrži 317 fotografija, snimlјenih u periodu od 2003. do 2019. godine, kao i propratni tekst koji je u funkciji njihove interpretacije.

U dva velika poglavlja predstavljena je prvo kulturna baština Odžaka, a zatim i prirodne vrednosti UNESCO Rezervata biosfere „Bačko Podunavlјe“, tačnije u onog dela koji se prostire na području opštine Odžaci. U prvom poglavlju autor se bavi nasleđem Odžaka, elementima urbanizma koji su prepoznatljivi za mesto, sakralnim objektima, tipovima starih kuća i detaljima njihovih fasada, kućama znamenitih građanskih porodica pre Drugog svetskog rata, kao i industrijskim nasleđem stare fabrike za preradu kudelјnog vlakna koja je obeležila istoriju Odžaka. U drugom poglavlju se ističe koliko je priroda Podunavlјa, na prostoru opštine Odžaci, vredna i značajna i pored toga što nije zaštićena i toliko poznata kao u nekim drugim delovima Vojvodine. Pored Dunava, centralno mesto u analizama pripada i prostranstvu slatina (Karavukovo-Srpski Miletić-Bogojevo), koje su od skoro poznate i pod imenom „Srednja Mostonga“, pošto se „naslanjaju“ na kanalisani tok reke Mostonge. Ovaj prostor je važan centar biodiverziteta sa brojnim predstavnicima zaštićenih vrsta, od kojih je autor neke dokumentovao svojim fotografijama i kraćim opisima.

Knjiga „Odžaci – baština na dlanu“ nije sama po sebi cilj, već šalje jasnu poruku o neophodnosti boljeg poznavanja i razumevanja lokalnog nasleđa, kao i o neophodnosti bolje zaštite svih prirodnih i kulturnih vrednosti Odžaka i okoline.

Autor Vladimir Stojanović je redovni profesor sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *