Oliver Tvist

Preporuka za gledanje: TV Vojvodina 1, 03.05. u 12.00

Pogledajte film čuvenog reditelja oskarovca, nastao na osnovu čuvenog književnog dela!

Režija: Dejvid Lin (David Lean)
Scenario: (zasnovano na delu) Čarls Dikens (Charles Dickens), (scenario) Dejvid Lin (David Lean), Stenli Hejns (Stanley Haynes)
Glavne uloge: Alek Gines (Alec Guinness), Robert Njuton (Robert Newton), Kej Volš (Kay Walsh), Džon Hauard Dejvis (John Howard Davies), Entoni Njuli (Anthony Newley), Dajana Dors (Diana Dors)
Godina proizvodnje: 1948.
Zemlje proizvodnje: Velika Britanija

Sinopsis: U jednoj mračnoj olujnoj noći, i jadnoj vlažnoj sobi, osvetljenoj nekolicinom sveća, rođen je Olliver. Pred njim je bio siromašan i bedan život. Njegova neudata majka umrla je nekoliko trenutaka kasnije, ostavivši dete samo na svetu.

Deset godina kasnije, pošto je rastao u sirotištu, kojim je „vladao“ užasni gospodin Bambl, pošto je gledao patnju i okrutnost koju su deca trpela, Oliver konačno odlučuje da želi više od života. Prodaju ga lokalnom pogrebniku, Saurberiju, pre nego što pobegne u London.

Kada stigne u veliki grad, ranjiv i uplašen, sreće Dodžera, Nensi, Fagina i dečake, i prvi put u životu doživljava toplu dobrodošlicu. Naivan i čist, ni ne sluti da ova ljubaznost ima cenu, koju naplaćuje zli Bil Sajks. Bez bilo kakvog drugog usmerenja, Oliver je gurnut u svet kriminala.

Slučajni susret sa gospodinom Barunlouom i prelepom Rouz donosi Oliveru promenu i na bolje i mogućnost da započne nov život.

Ali, postoje i oni koji znaju istinu, nepoznatu Oliveru, o njegovom istinskom identitetu, i ti ljudi su rešeni da ga unište.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *