Onda porasteš, a mape postanu strašne

Dom kulture “Studentski grad”

18.4 – 14. 5. Galerija

Otvaranje: ponedeljak, 18. april, 19.00

ONDA PORASTEŠ A MAPE POSTANU STRAŠNE – Uroš Krčadinac

Izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana „Bantustan“ i premijerno predstavljanje digitalnog projekta „Bantustan: Interaktivni atlas„.

„Bantustan“ je objavljen 2015. godine kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, „Bantustan“ je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti.

Za „Bantustan“ Uroš je nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Crtanje je trajalo oko godinu i po dana.

Na izložbi će ove mape prvi put biti prikazane kao zidne grafike u velikom formatu. Na izložbi će biti premijerno predstavljen i „Bantustan: Interaktivni atlas“, digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička Veb aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu. „Bantustan: Interaktivni atlas“ sadrži objašnjenja za sve simbole na mapama – i još poneki dosad neobjavljeni komentar.

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umetnik, programer, pisac i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Njegov rad predstavljen je u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije, kao naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu i kao gostujući profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan prateći govorni program, predavanje i vođenje kroz izložbu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *