Onlajn događaj „Šta smo naučile“

ŠTA SMO NAUČILE? – Predstavljanje preporuka i alata za prevazilaženje kriznih situacija

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) vas pozivaju da se pridružite onlajn događaju „Šta smo naučile“, 8. decembra u 13 sati tokom kojeg ćemo podeliti iskustva i preporuke za prevazilaženje izazova tokom pandemije KOVID 19 koje smo sakupili kroz interakciju sa našim odvažnim ambasadorkama kampanje „ŽENE GOVORE“, koje su prve progovorile o svojim ličnim izazovima, kao i istoimenom Fejsbuk zajednicom za uzajamnu podršku koja okuplja blizu 400 članica.

Podelićemo iskustva i preporuke, kao i konkretne alate kao odgovor na nove okolnosti i izazove koje smo stekli kroz stručno vođenje psihološkinje Branke Drašković koja je stimulisala učesnice kampanje na razmenu i zajedničko učenje, dok je tim Miksera temu dodatnog opterećenja žena tokom kriznih situacija učinio dostupnom široj publici i medijima sa ciljem produbljivanja javne diskusije o stereotipnim rodnim podelama uloga u našem društvu i ukazivanjem na potrebu za suštinskim pomacima ka rodnoj ravnopravnosti.

Imaćemo priliku da se družimo i razgovaramo sa mladom pesnikinjom Radmilom Petrović koja se tokom čitave godine izdvojila kao pozitivan uzor mladim generacijama, ličnost na koju se ugledaju i koja svojom poezijom i javnim nastupima britko ukazuje na neravnopravan položaj koji žena u našem društvu. Radmila će govoriti o svom iskustvu i iz sadašnje perspektive, sumirati šta je naučila i kolliko se promenila u čitavom procesu. Aktivistkinja za prava žena i kulturna radnica, Marija Ratković daće svoj pogled na situaciju, sopstvene izazove sa kojima se suočila, kao i iskustvo u radu sa mladim ženama kojima je mentorka.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, predstaviće nam planove i mogućnosti za poboljšanje položaja žena, kapacitete srpskog društva da se menja i pravednije raspoređuje kako resurse, tako i obaveze.

Kampanju smo pokrenuli kako bismo podigli svest čitavog društva o teretu koje su žene hrabro ponele tokom pandemije kao i „nakon“ nje, ali i da bismo kroz udruživanje i ko-kreaciju stvorile bazu znanja koja treba da pomogne svakoj ženi u kriznoj situaciji poput ove, ali i da ostavimo neku vrstu zaveštanja za budućnost i sve izazove koji mogu da se dogode.

Period za nama, najblaže rečeno, bio je izazovan, a tom izazovu se još ne vidi kraj. Pandemija koronavirusa nam je, osim brige za sopstveno i zdravlje bližnjih, donela i niz novih rutina i dodatnih obaveza. Od nas se očekivalo kao i uvek, da glatko uskočimo u sve svoje nove uloge, bez „praznog hoda“ i prilike da se adaptiramo. Ma koliko delovalo da vladamo situacijom, nove okolnosti i naš odnos prema njima, imaju svoju cenu, težak i bolan period učenja.

Događajem „Šta smo naučile“ želimo da pokažemo da postoji način da sebi pomognemo tokom velikih izazova, ali i da pokrenemo čitavo društvo na solidarnost, uzajamnu podršku i pomoć. Da biste nam se pridružili, potrebno je da se prijavite svoje učešće popunjavanjem online FORMULARA, a link za zoom sesiju ćete dobiti mailom dan pre događaja

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *