Optimizacija i upravljanje energetskim sistemom

Dvanaesto predavanje po redu, u okviru ciklusa „Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku“, održaće akademik Dejan B. Popović na temu „Optimizacija i upravljanje energetskim sistemom“, u utorak, 10. decembra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU.

Energija vetra i zračenje sunca smatraju se pouzdanom alternativom tradicionalnim izvorima energije kao što su fosilna goriva. Složenost koja potiče od različitosti oblika rada pojedinih postrojenja zahteva optimizaciju upravljanja distribuiranim sistemima za proizvodnju električne energije. Zbog sve većeg broja distribuiranih sistema povezanih u mrežu primenjuju se u većoj ili manjoj meri novi standardi zasnovani na garanciji kvaliteta napajanja. Ti standardi su pre svega napravljeni prema potrebama razvijenih zemalja i distributera energije.

Razmatranja upravljanja nisu uvek povezana i sa razmatranjem optimizacije gubitaka energije na potrošačkoj strani. Predavanje će ukazati na pitanja koja su bitna za traženje optimalnog rešenja. Tema je odabrana zbog savremenih trendova da se isti principi primenjuju u ekonomijama koje se drastično razlikuju.

Akademik Dejan Popović je dugogodišnji profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, vrhunski je stručnjak iz oblasti biomedicinskih nauka, profesor emeritus na Univerzitetu Alborg u Danskoj i nekadašnji profesor Univerziteta Alberta u Кanadi i Univerziteta u Majamiju.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *