Optometrija u Srbiji

Strukovne studije Optometrije pokrenute su na Prirodno-matematičkom fakultetu pre 12 godina, uspešno su prošla tri akreditaciona ciklusa, i predstavljaju jedinstvene studije ovakvog tipa u Srbiji. Predavači na strukovnim studijama optometrije su profesori sa Univerziteta, ali i vodeći stručnjaci u Velikoj Britaniji, Italiji i Švajcarskoj. Postoji saradnja i partnerski odnos sa domaćim i vodećim svetskim kućama iz oblasti kao što su Dom zdravlja "Novi Sad", Essilor, Alcon-Ciba Vision, Hoya, Luxottica, Yason. Pored Očne klinike Kliničkog centra Vojvodine, uspešna naučno-istraživačka saradnja je realizovana i sa Klinikom Vidar Orasis Swiss, kao i sa Klinikom za očne bolesti Vojno-medicinske akademije.

Studije optometrije, koje spadaju u studije prvog stepena, odnosno, osnovne strukovne studije pokrenute su 2007. godine, na Departmanu za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta i jedinstven je u našoj zemlji. Ideja o formiranju strukovnih studija proistekla je u velikoj meri od domaćih kompanija koje rade u oblasti optičarstva i optometrije, te njihove potrebe za visoko-obrazovnim kadrom. Prema akreditaciji predviđeno je 30 samofinansirajućih mesta, a poslednjih godina se upisuje optimalan broj studenata-oko 15.

Na ovogodišnjoj III Konferenciji  predavači dolaze iz Švajcarske, Italije, zatim sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu, sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz Beograda i sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Treća konferencija Optometrija u Srbiji održava se 24. i 25.05.2019. godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *