Ornamentalna baština – Dvopređne čarape Srbije

Multimedijalna izložba Ornamentalna baština – Dvopređne čarape Srbije

Etnografski muzej u Beogradu, 22. decembar od 13 časova onlajn

Etnografski muzej u Beogradu u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Кnjaževca predstavlja multimedijalnu izložbu Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije, autorke Dušice Živković. Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja načina izrade i ukrašavanja dvopređnih čarapa, kao dela narodnog kostima i ornamentalne baštine Srbije.

Multimedijalna izložba Ornamentalna baština – Dvopređne čarape Srbije izborom predmeta iz zajedničkih fondova dva muzeja ukazuje ne samo na veštinu pletenja već i na zadivljujuću lepotu narodne umetnosti, na unikatna umetnička dela anonimnih narodnih umetnica pletilja. U ovom izboru od 58 čarapa s kraja XVIII i početka XX veka, kao i izloženog dela kolekcije crteža dvopređnih čarapa i šara, jedinstvenog u svetu (17 crteža i 78 tabli ornamenta), retko se mogu naći dva para čarapa koje su ukrašavane istim šarama i ornamentnim kompozicijama.

Ornamentalna baština dvopređnog pletenja, prisutna kako u slovenskoj kulturi, tako i u antičkim ornamentalnim motivima, oličena je u najstarijem primerku dvopređnih čarapa iz 18. veka. Ovakvi rariteti čine fenomenološki kamen temeljac muzejskog poduhvata.

Uz korišćenje savremenih tehnologija i digitalnih sadržaja, animiranih filmova, aplikacija i video-materijala, na multimedijalnoj izložbi Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije prikazano je znanje i veština pletenja dvopređnih čarapa koje je još uvek prisutno na području Istočne Srbije, u okolini Кnjaževca. Ta znanja i veštine su 2018. godne upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kao važan deo identiteta Srbije.

Multimedijalna izložba Ornamentalna baština – Dvopređne čarape Srbije će biti otvorena 22. decembra 2020. godine u Etnografskom muzeju, a u skladu sa epidemiološkim merama, otvaranje ći biti dostupno uživo na jutjub kanalu Etnografskog muzeja, na društvenim mrežama i ineternet stranici muzeja od 13 časova.

Izložbu su realizovali:

Autorka izložbe i koncepta: Dušica Živković

Vizuelni identitet, dizajn i animacija: Vladimir Vinkić

Aplikacija i digitalni sadržaji: Dalibor Vinkić

Film:IM Produkcija Beograd

Кoordinator: Jelena Кurtić

Saradnici: Dr Miloš Matić, Tijana Čolak-Antić Popović, Ana Petrović i Danijela Filipović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *