Osam vekova manastira Mileševa

Povodom velikog jubileja osam stotina godina od osnivanja jednog od najznačajnijih srpskih manastira koji su u Polimlju izgradili Nemanjići, Redakcija za kulturu i umetnost je pripremila emisiju „Osam vekova manastira Mileševe“.
Manastir Mileševa je jedan od značajnih temelja duhovnosti i mesto političkog i kulturnog života srednjovekovne Srbije. Zadužbina je kralja Vladislava Nemanjića i grobna crkva najvećeg srpskog svetitelja i prosvetitelja Save Nemanjića. Izgrađen je u podnožju planine Zlatar na samom ulazu u živopisni kanjon reke Mileševke. Manastirska crkva, posvećena Vaznesenju Gospodnjem, sazidana je u raškom stilu. U njoj su čuvane Savine mošti koje je kralj Vladislav preneo iz bugarske crkve Svetih Četrdeset mučenika Sevastijskih. Lepotu mileševskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg upotpunjuju monumentalne freske iz 13.,16.i 17.veka među kojima se izdvajaju portreti Svetog Save, kralja Vladislava, Bogorodice mileševske i Belog Anđela. Кroz dugu istoriju svog postojanja iako je više puta skrnavljen, rušen i paljen, manastir je odolevao svim nedaćama i sačuvao svoje ime i kult Svetosavlja.
O manastiru Mileševi kroz osam vekova njenog postojanja, o burnim i prohujalim vremenima, usponima i padovima, događajima i ličnostima, duhovnosti, kulturi i umetnosti govore istoričari, arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti, istoričari književnosti, etnolozi, antropolozi: dr Zlata Bojović, dr Dragan Vojvodić, dr Zoran Rakić, dr Smilja Marjanović Dušanić, Mladen Tomašević, Marina Bunardžić, Miladin Lukić, dr Dejan Radičević, Slavoljub Pušica, Salih Selimović, Dragiša Milosavljević, dr Mirko Кovačević, Gordana Gavrić i Aleksandar Savić.
Povodom jubileja, akademik Matija Bećković je napisao pesmu posvećenu Svetom Savi.
Emisija je snimana s blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, Mileševske eparhije i episkopa mileševskog gospodina Atanasija (Rakite).
Scenarista i urednik emisije: Svetlana Ilić
Stručni konsultant: Marina Bunardžić
Narator: Ivan Marinković
Muzički urednik: Vladana Marković
Snimatelji: Hadži Vladan Mijailović, Bojan Marojević
Dron operateri: Dobrivoje Кaitović, Miroslav Кondić
Snimatelj zvuka: Milutin Babić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Direktor fotografije: Dragoslav Bojković
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Ivana Stivens

6. januar 2023. RTS 2 u 20.05

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *