Oskar u džepu – Užice u srcu

Detinjstvo provedeno u varošici na obalama Đetinje krajem 50-tih godina prošlog veka, zauvek je obeležilo životni put a kasnije i stvaralački profil Stojana Stiva Tešića, dramskog pisca i filmskog scenariste, dobitnika najvećeg priznanja u svetu filma, američkog „Oskara” za najbolji originalni scenario u drami „Breaking Away”(„Četiri mangupa”).

Sa majkom Gojom i sestrom Nađom, Stojan, u to vreme Tole, 1954. godine napustio je Užice i preselio se kod oca Radiše, imigranta kraljeve vojske u Ameriku gde je diplomirao, a potom i doktorirao rusku književnost na prestižnom Kolumbija univerzitetu. Po završetku školovanja umesto sigurnog zaposlenja i profesorske plate, Stiv se posvećuje jedinoj istinskoj ljubavi – pisanju. Pišući za pozorište i film, doživeo je brojne uspehe.
Ma koliko, u početku, bio zanesen Amerikom i „američkim snom“, i u godinama najveće slave, Stiv nikada nije zaboravio i u potpunosti napustio svoje Užice. Rado se vraćao u Srbiju, u grad svog detinjstva koji se tek poslednjih godina, s dužnim poštovanjem priseća velikog pisca i njegove nesvakidašnje potrebe da se, osim svetskoj publici, dopadne i svojim zemljacima.

Stojan Stiv Tešić, proslavljeni američki pisac i romansijer srpskog porekla, duboko razočaran epilogom „američkog sna“, umro je 1996. godine u 54 godini života. Za sobom je ostavio kćerku Ejmi, suprugu Beki, 6 ekranizovanih filmskih scenarija, 10 drama i 2 romana. Po svedočenju najbližih prijatelja neostvarena je ostala njegova želja da ponovo, bar povremeno živi u Užicu i Solotuši kraj Bajine Bašte.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *