Otisak vremena 70/∞

U Galeriji SANU, u sredu 19. juna, u 19 sati biće otvorena izložba „Otisak vremena 70/∞", povodom 70 godina od osnivanja Grafičkog kolektiva (1949–2019). Cilj izložbe je predstavljanje umetničkog nasleđa i tradicije Grafičkog kolektiva, institucije koja je imala pionirsku ulogu i nemerljiv značaj u promovisanju umetničke grafike.

Ubrzo nakon osnivanja 1949. godine, Grafički kolektiv postaje stecište umetnika, istoričara umetnosti, kritičara i književnika, te centar u kojem se pojave u umetnosti kritički promišljaju. Tokom godina, stiče visoki profesionalni ugled kako na domaćoj i regionalnoj, tako i na međunarodnoj likovnoj sceni. Istorija savremene srpske i jugoslovenske grafike, a i umetnosti uopšte, neraskidivo je povezana sa istorijom Grafičkog kolektiva.

Autor izložbe i urednik kataloga je Ljiljana Ćinkul, a tekstove u katalogu su napisali prof. emeritus Irina Subotić, prof. dr Ješa Denegri, Ljiljana Ćinkul, Ljiljana Slijepčević i Gordana Popović Vasić. Izložbu će otvoriti predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir S. Кostić.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *