Otkrivena 47 miliona godina stara muva

Međunarodni tim naučnika na čelu sa Fridgeir Grimsonom sa Bečkog univerziteta pronašao je do sada nepoznatu fosilnu vrstu muve u jami Mesel u Nemačkoj koja se nalazi pod zaštitom Uneska. U stomaku muve pronađen je polen različitih biljaka čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača. Studija je objavljena u stručnom časopisu „Current Biology“. 

Polen u stomaku pronađene muve iz roda Hirmoneura omogućila je naučnicima da rekonstruišu njeno okruženje, biološku interakciju između biljaka i muve, kao i ponašanje muve pri uzimanju hrane. Danas se u tipične oprašivače ubrajaju pčele, leptiri i bumbari koji se delimično hrane polenom. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja. 

„Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona“, objašnjava Grimson sa Odeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta. „U starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve su verovatno bile značajniji oprašivači od pčela“, dodaje naučnik. U stomaku muve pronađen je dominantno polen vodene vrbe i devojačkog grožđa. Vodena vrba raste u močvarnom i priobalnom području jezera, dok je devojačko grožđe puzavica koja se nalazi na drveću. Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine u potrazi za hranom i da je tražila polen biljaka u okruženju.

Publikacija u „Current Biology“:
S. Wedmann, T. Hörnschemeyer, M.S. Engel, R. Zetter, F. Grímsson. The last meal of an Eocene pollen-feeding fly. Current Biology (2021) 
DOI: 10.1016/j.cub.2021.02.025

 

Foto: © Senckenberg

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *