Otvara se Muzej papirusa

Muzej papirusa u Beču koji se nalazi u okviru Austrijske nacionalne biblioteke predstaviće najveću postavku antičkih dokumenata na svetu. Nakon opsežnog renoviranja muzej se otvara za posetioce od 4. maja 2021. godine. Izložbeni prostor je proširen, modernizovan i upotpunjen velikim zidnim ilustracijama i novim svetlosnim konceptom. 

Kako bi se omogućilo raznoliko iskustvo za različite ciljne grupe, stalna postavka muzeja je proširena sa više medijskih punktova, audio vodičem na nemačkom i engleskom jeziku i vodičem za gluve osobe, prostorijom za doživljaj antičkog kulta mrtvih i prostorom za decu. Posetioci imaju mogućnost da se informišu o radu papirologa, antičkoj nastavi, jezicima i pismima koji su zastupljeni na papirusu i magičnom Sator kvadratu. 

Muzej papirusa je osnovan krajem 19. veka, a na trenutnoj lokaciji u Austrijskoj nacionlanoj biblioteci nalazi se od 1999. godine. Zbirka čini više od 180.000 predmeta i spada u najvažnije institucije sveta u oblasti papirologije. Ona je u celosti uvrštena u međunarodni registar Uneska „Sećanje sveta“ 2001. godine. Ponovno otvoreni Muzej papirusa će predstaviti 400 originalnih predmeta iz 3.000 godina pisane istorije. 

 

Foto: © Österreichische Nationalbibliothek

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *