
Radionicu izrade sladoleda uz pomoć tečnog azota održaće dr Luka Mihajlović, u okviru pratećeg programa izložbe „Hladan kao led“.
Sladoled je omiljena poslastica u vrelim letnjim danima. Tokom istorije pravio se na različite načine, a poznato nam je da su ga voleli i Persijanci i antički Grci.
Muzej uz pomoć nauke nudi jedan drugačiji recept, uz pomoć znanja fizike i hemije. Posetioci će moći da probaju sladoled koji će biti napravljen uz pomoć tečnog azota, a koji će biti najkremastiji sladoled koji su ikada probali.
Tokom trajanja ove atraktivne radionicu, posetioci će čuti priču o istorijatu sladoleda, osobinama leda i vode, emulzijama masti i proteina, kao i o tome zašto je baš tečni azot izabran za izradu ove poslastice.
Luka Mihajlović je doktorirao biohemiju u Beogradu i godinama je istraživao alergije i regulaciju imunog sistema. Trenutno radi na polju konsaltinga i servisa vezanim za masenu spektrometriju. Dugogodišnji je petničar, zaljubljenik u prirodu, edukator i amaterski fotograf.
Ulaz na radionicu je slobodan!