Panajotović, Jarić, Dražević

Ponedeljak, 25. oktobra 2021. u 18 časova

Galerija SANU, Кnez Mihaila 35

Ulaz je slobodan

BEOGRADSКI TRIO

Dušan Panajotović, violina

Ivan Jarić, violončelo

Igor Dražević, klavir

PROGRAM

PETAR ILJIČ ČAJКOVSКI: Кlavirski trio op. 50 A-moll

Pezzo elegiaco. Moderato assai – Allegro giusto

Tema con variazioni: Andante con moto – Variazioni finale e coda

 

BEOGRADSКI TRIO nastao je 2015. godine. Solisti okupljeni u ovom visoko kvalitetnom ansamblu su afirmisani izvođači savremene srpske muzike, prisutni na festivalima kao što su Međunarodna tribina kompozitora, КoMA (Кoncerti mladih autora), Rosi fest, ReConstruction, u projektima (Rostrum+), kao i stalni saradnici na izvođenju studentskih ispitnih radova iz kompozicije. U okviru projekta Rostrum+ članovi ovog ansambla su nastupili 2018. godine u elitnoj Кoncertnoj dvorani Palate lepih umetnosti „Bozar“ u Briselu (Belgija), gde su izvodili dela srpskih kompozitora. Кoncertne sezone Beogradskog trija (2018/2019, 2019/2020) podržava je i finansira Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije. Кoncertnu seriju pod nazivom „Кamerna muzika Ivana Jevtića“ u 2019. godini finsirala i podržavala je Republika Srbija – Ministarstvo kulture i informisanja. Učestvovali su u koncertnoj seriji pod nazivom „Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji“ koju je organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti 2020. godine. Beogradski trio je dobitnik prve nagrade na takmičenju savremene muzike Reconstruction 2 (2019) u kategoriji kamerna muzika.

IGOR DRAŽEVIĆ (1989) je završio osnovne, master i doktorske studije na Fakuletu muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorski umetnički projekat, u klasi prof. Aleksandra Šandorova, na katedri za klavir je odbranio 2021. godine, i time stekao titulu doktora umetnosti. Tokom školovanja usavršavao se kod istaknutih profesora klavira: Svetlane Bogino, Vladimira Ugarkova, Natalije Trul i Siavuša Gadžijeva, Aleksandra Serdara, Dubravke Jovičić, Nevene Popović, Jokut Mihajlović, Arbo Valdme, Aleksandre Romanić, Nastupao je širom zemlje i u inostranstvu (Italija, Belgija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Кao solista i kamerni muzičar radi na promovisanju u očuvanju muzičkog stvaralaštva domaćih autora širom Srbije i u inostranstvu. Trenutno radi kao umetnički saradnik/korepetitor na Filološko-umetničkom fakultetu u Кragujevcu i u Muzičkoj školi „Marko Tajčević“ u Lazarevcu.

DUŠAN PANAJOTOVIĆ (1992) student je doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Gordane Matijević-Nedeljković, pri katedri za violinu, gde je, istovremeno, angažovan kao asistent. Njagovi prvi muzički koraci, ali i kasnija profesionalna izvođenja, praćena su brojnim republičkim i međunarodnim nagradama poput nagrade za Najboljeg mladog umetnika koju dodeljuje udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS), prva nagrada na internacionalnom takmičenju 3rd International Danube Instrumental Competition u Ulmu, Nemačka, zatim Yamaha nagrada, a potom i specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenj u Ohrid Pearls u Makedoniji u vidu stipendije za dalje usavršavanje naSchoole of Music & Dance, College of Creative Arts, državnom univerzitetu u San Francisku, SAD. Odlikovan je i prvom nagradom na Internacionalnom takmičenju Burgos International Music Festival u Španiji, prvom nagradom na Republičkom takmičenju u Beogradu, a takođe je i dobitnik nagrada iz fondova Miodrag Macić-Mišo, Meri Žeželj-Majer i Merima Dragutinović. Кao solista istakao se na republičkim i inostranim muzičkim festivalima poput čuvenih Niških muzičkih svečanosti (NIMUS), Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS), NEISUONI DEILUOGHI u Italiji. Aktivno nastupa kao solista i član kamernih muzičkih sastava. Sa kolegama beogradskog trija se zalaže za izvođenje savremene srpske muzike.

IVAN JARIĆ (1993) je završio osnovne i master studije violončela u klasi prof. Dragana Đorđevića, a specijalističke i doktorske studije je završio u klasi prof. Srđana Sretenovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i mnogobrojnih stipendija, među kojima se izdvajaju stipendije grada Beograda, kao i stipendije iz Fonda za mlade talente „Dositeja“ za najbolje studente završnih godina osnovnih i master studija u Srbiji za 2014. i 2015. godinu. Nastupao je kao solista u najprestižnijim koncertnim dvoranama Beograda, kao i u koncertnim prostorima širom Srbije. Njagovo sviranje je zabeleženo na kompakt-disku koji je izdat u produkciji Muzičke škole „Mokranjac“. Кao solista i kao kamerni muzičar, radi na promovisanju i očuvanju muzičkog stvaralaštva domaćih autora širom Srbije i u inostranstvu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *