Pesnik Mirko Magarašević

20. novembra, u 12 sati, u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije – Okrugli sto povodom objavljenog zbornika kritičkih radovaPesnik Mirko Magarašević, priređivača Saše Radojčića i Marka Paovice, u izdanju Čigoja štampe, 2019. godine.

Učestvuju:
prof. dr Radivoje Mikić
prof. dr Saša Radojčić
dr Marko Avramović
mr Marko Paovica
Mirko Magarašević

Zbornik kritičkih radova Pesnik Mirko Magarašević sastoji se od šireg izbora kritika i tumačenja Magaraševićevog pesničkog opusa nastajalih tokom pola veka njegovog prisustva na srpskoj pesničkoj sceni, kao i novih priloga. Priređivači zbornika iznose tezu da je pesnik Mirko Magarašević prihvaćen i dugo praćen sa vidno pojačanom kritičkom pažnjom koja, međutim, od devedesetih godina dvadesetog veka opada i to nesrazmerno, kako se tvrdi, broju i značaju njegovih u međuvremenu objavljenih knjiga.

Zbornik otvara posveta pesnika Miodraga Pavlovića i nastavlja se u tri bloka, a radove potpisuju autori od Predraga Palavestre, Aleksandra Petrova, Vitomira Teofilovića, Dragana Stojanovića, Đorđa Đ. Janića, preko Mila Lmpara, Saše Radojčića, Jasmine Ahmetagić, do Jane Aleksić i Nikole Marinkovića.

Zbornik se pojavljuje povodom pedesetogodišnjice objavljivanja prve Magaraševićeve knjige Pogoci za vučije i druge oči (Prosveta, Beograd, 1969).

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *