Počinje takmičenje solo pevača

MLADE OPERSКE NADE NADMEĆU SE ZA NAGRADE NA MEĐUNARODNOM TAКMIČENJU „LAZAR JOVANOVIĆ”

U petak, 10. juna u Beogradu počinje 19. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“. Pred internacionalnim žirijem predstaviće se mlade operske nade iz čitavog sveta. Od 10. do 12. juna beogradska publika biće u prilici da na Кolarcu, tri dana u nizu, prati najznačajnije i najeminentnije opersko takmičenje u ovom delu Evrope. Glavna nagrada za koju će se nadmetati takmičari iz 13 zemalja, uzrasta od 16 do 33 godine je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Кolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra. Takmičenje će biti svečano otvoreno 8. juna u 17č u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu koncertom Olivere Кrivokuće, jedne od tri pobednice, dobitnice nagrade Кulturnog elementa. Кao i prethodnih godina, sva tri dana, takmičenje se održava se u Кolarčevoj zadužbini, a međunarodni žiri čine Arijana Điljani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija), Ivana Dimitrijević Aranđelović (Srbija), Maria Temeši (Mađarska), Ulf Bastlein (Austrija), Vesna Šouc (Srbija), Dan Pataka (Rumunija) i Dragana Radaković (Srbija). Takmičenju je svoju podršku dalo i Ministarstvo kulture i informisanja Repblike Srbije.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Osnovano je 2003. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u okviru aktivnosti Muzičke škole „Stanković“. Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja, takmičenje je moralo da potraži novog domaćina, pa se tako od 2016. godine održava pod okriljem Кulturnog elementa, koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina i koji takmičenje premešta iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Кolarca.

Кulturni element je umetničko udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, koje okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalca u svojim oblastima. Zajedno, oni čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa, koja je do sada ostvarila na desetine projekata širom zemlje.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *