Pomoć kulturi i turizmu

Bečka članica gradskog veća za kulturu Veronika Kaup-Hazler je svesna da su umetnici i kulturni radnici pogođeni krizom. „Zbog otkazivanja događaja, mnogi od njih su u nezavidnoj situaciji. Grad kao kulturna metropola podržava svoje umetnike. Trenutno činimo sve napore da shvatimo uticaj krize izazvane koronavirusom. Svim sredstvima koja su nam na raspolaganju trudimo se da održavamo finansiranje i stvaramo sigurnost u periodu nesigurnosti“, naglasila je Kaup-Hazler. 

Za zaposlene u kulturi Beč je doneo pet osnovnih mera, saopšteno je nedavno na konferenciji za novinare u gradskoj većnici: 

(1) ranije godišnje isplate subvencionisanim institucijama i udruženjima 

(2) podmirivanje troškova otkazanih manifestacija i projekata u dogovoru sa Saveznom vladom 

(3) poštovanje sporazuma o finansiranju uz redovne isplate 

(4) izrada programa za umetnike u saradnji pozorišta Rabenhof, W24 i Sekretarijata za kulturu Grada Beča 

(5) pokretanje digitalne platforme „Učestvuj u Beču“ na kojoj umetnici mogu da predstave svoje aktivnosti i ostanu u kontaktu sa lokalnom publikom. 

 

Ministarstvo finansija Austrije izdvojilo je 15 milijardi evra pomoći u vanrednim situacijama za industrije naročito pogođene krizom. Dogovoren je novi model rada sa skraćenim radnim vremenom dostupan svim firmama, nezavisno od njihove veličine ili branše. Ministarstvo za poljoprivredu, regionalni razvoj i turizam je odobrilo finansiranje malim i srednjim preduzećima koja se bave turizmom i industrijom zabave u iznosu od maksimalno 400 hiljada evra. 

 

Foto  – Albertina © Paul Bauer 

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *