Poredak ljubavi

RTS 2, 27. 09.2019. u 19 sati (repriza 2.10. 2019. u 10,35)

Rodonačelnik terapijske metode Porodične konstelacije, poznatije kao Poredak ljubavi, nemački psihoterapeut Bert Helinger, preminuo je 19.septembra u 94.godini.

Ova metoda, koja se odvija u grupi pod vođstvom jedne osobe, pomaže ljudima da otkriju pozadinu neuspeha, bolesti, dezorijentacije, zavisnosti... zahvaljujući Helingerovim školama u mnogim zemljama, od kraja 70-tih godina primenjuje se širom sveta.

Mnogobrojni seminari održavaju se i u zemljama regiona, a u Srbiji zahvaljujući njegovom nemačkom učeniku prof. Vladi Iliću koji je na srpski preveo najpoznatiju od 90 Helingerovih knjiga - “Priznati ono što jeste”. Predstavljanju knjige u Beogradu prisustvovao je i sam Helinger, koji je zatim na Učiteljskom fakultetu vodio trodnevni seminar. Tom prilikom, ekipa Naučne redakcije RTS-a snimila je razgovor sa utemeljivačem Poretka ljubavi.

Helinger je studirao filozofiju, teologiju i pedagogiju, a kao misionar šesnaest godina proveo kod plemena Zulu u Južnoj Africi. Potom je počeo da se bavi psihoanalizom i preko različitih oblika grupne dinamike, primalne terapije, transakcione analize i hipnoterapije razvio metodu sistemske terapije koji nalazi primenu u mnogim područjima života...

Helinger neko vreme provodi u Americi kao učenik Artura Džanova, koji je, uz transakcionu analizu Erika Berna, značajno oblikovao njegov pristup.

Razgovor vodila Ljubica Urošević

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *