Povratak kući – Marina i njena deca

Nakon skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu, nakon četiri decenije, putujuća retrospektivna izložba "Čistač" sa krajnjim odredištem u prestonici, bile su povod i inspiracija za nastanak filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" reditelja i scenariste Borisa Miljkovića.

Život i rad Marine Abramović često su bile istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka kući Marina sa sobom, osim čitavog svog rada, donosi i kamion ukrcan osećanjima, sećanjima i povremenom gorčinom.
 
Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač" reditelj i scenarista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa. Intimna priča o životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti. Film opisuje dileme koje su okupirale umetnicu tokom mladosti koju je provela u Beogradu, govori o ljubavnim izborima i posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Utorak, 9. feebruar, RTS 3 u 20,50 i 04,50

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *