Prevare s hranom

Konjetina deklarisana kao govedina, med razređen jeftinim šećernim sirupima, lažno ekstra devičansko maslinovo ulje… Prevare s hranom, od najjeftinijih do najskupljih namirnica, godišnje donose zaradu od nekoliko milijardi dolara. Smatra se da je 10% namirnica koje jedemo falsifikovano. 

Otkako su se kriminalne organizacije ubacile u globalni lanac snabdevanja hranom, potrošači više nisu sigurni mogu li da veruju deklaracijama i ne znaju što zaista jedu. Italijanska mafija upravlja većim delom prehrambene industrije. Širom sveta dobro organizovane kriminalne grupe zajedničkim snagama nastoje da se probiju u složene lance. Prevare se kreću od toga da se proizvodi slabijeg kvaliteta prodaju kao vrhunski pa do toga da se deklarisana hrana zamenjuje nečim sasvim drugim. Zarada je ogromna. Kako se potrošači mogu zaštititi? Kako prepoznati prevare s hranom? I što preduzeti da se to zaustavi?

Sreda, 18. maj, HRT 1 u 21

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *