Priča o Nini

Od ponedeljka 2. novembra 2020. posetioci Manakove kuće će moći da pogledaju izložbu Priča o Nini, čiji je autor kustos Maja Marjanović.

Otkako je u Manakovoj kući 1968. godine otvorena stalna postavka „Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja s kraja 19. i početkom 20. veka“, kustosi zbirke Hristifora Crnilovića bili su pred stalnim izazovom čuvanja zaostavštine jednog od najvećih kolekcionara na ovim prostorima i kreiranja programa kojim će institucija u prostoru Savamale i ambijentu gradske kuće komunicirati s publikom. Кustos Etnografskog muzeja zadužen za rukovanje zbirkom Hristifora Crnilovića i oživljavanje programa u Manakovoj kući od 1984. do 1989. godine bila je Nina Seferović (1947‒1991). U ovom kratkom periodu ostvarila je uzlet na kulturnoj sceni grada autorskim izložbama i izložbama svojih kolega, niz međunarodnih saradnji i atraktivnih predavanja.

Izložbom „Priča o Nini“ u znak sećanja na Ninu Seferović, Etnografski muzej odaje priznanje koleginici vanrednog entuzijazma, smelosti i istrajnosti čije su izložbe imale veliku posećenost. Nina je na temelju Etnografske spomen-zbirke Hristifora Crnilovića u Manakovoj kući stvorila oazu kulturnih ishodišta koja se obraćala različitim grupama posetilaca. Impresivni rezultati za samo šest godina rada obavezuju nas da ovom izložbom, putem plakata, kataloga fotografija, rukopisa i priprema –onim što nam je ostalo posle nje – prizovemo u sećanje godine kada je započeta ova priča.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *