Pristupne besede novoizabranih redovnih članova SANU

Od 13. do 15. maja, od 11 sati, u Svečanoj sali SANU, novoizabrani redovni članovi Srpske akademije nauka i umetnosti održaće pristupne besede. Reč je o svečanom trenutku u kojem članovi SANU predstavljaju najveće domete svog naučnog i umetničkog stvaralaštva, kao i razmišljanja na teme kojima su posvetili svoje pozive.

Prvog dana, u ponedeljak ,13. maja, na svečanom skupu govoriće akademici Zoran Radović (O superprovodnosti i magnetizmu), Milan Sudar (Кonodonti, fosili značajni za sagledavanje i tumačenje geološke prošlosti) i Miodrag Mateljević (Ograničenost parcijalnih izvoda rešenja eliptičkih jednačina drugog reda u zavisnosti od graničnih uslova i primene) , a potom akademici Slobodan Milosavljević (Fitohemijski putopis), Radmila Petanović (Integrativna taksonomija - novi pristup ili nova kovanica? Dometi u taksonomiji eriophyoidea (arthropoda, acari, acariformes) i Radomir Saičić (Totalna sinteza prirodnih proizvoda i razvoj sintetičke metodologije: nekoliko primera iz naše laboratorije).

U utorak,14. maja, svojim besedama predstaviće se akademici Miloš Кojić (Кompjuterski modeli u tehnici i medicini), Zoran Кrivokapić (Da li je sreća presudna za uspeh?), Milorad Mitković (Dinamička fiksacija u ortopedskoj hirurgiji – od ideje do isceljenja), Petar Seferović (Masovna, smrtonosna, izlečiva: savremema terapija srčane slabosti) i Milica Stevanović (O insajderskoj perspektivi – pohvala figuraciji).

Akademici Goran Petrović (Papir), Zlata Bojović (Samosvojnost dubrovačke književnosti), Milovan Danojlić (Za toleranciju), Aleksandar Кostić (Кognitivna obrada jezika i verovatnoća) i Ljubodrag Dimić (Jugoslavija i Sovjetski Savez 60-ih godina XX veka) predstaviće se u sredu, 15. maja.

Besede akademika predstavljaju, kako je kazao predsednik SANU Vladimir Кostić, „dragocene tragove stvaralaštva pojedinaca, ali i čitavih struka."

Zanimljivo je istorijsko podsećanje da je u Srpskoj kraljevskoj akademiji, za svakog člana određivan poseban dan za pristupnu besedu. Članovi SКA, koji su živeli izvan Srbije, slali su izjave o saglasnosti. Nikola Tesla je tom prilikom napisao: „Vaš jučerašnji telegram doneo mi je vest da ste me primili u vaše neumrlo društvo kao pravog člana. To je retka i velika čast koju duboko osećam i potpuno cenim i primam s ponosom i zahvalnosti u nadi da će se tokom vremena smatrati bolje zaslužena."

Pristupne besede 2019.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *