Prof. dr Tomislav Šola

Istoričar umetnosti, univerzitetski profesor, muzeolog i stručnjak za baštinu prof. dr Tomislav Šola, već decenijama, proučava najbolje prakse u domenu baštine, za koje je i predložio pojmove „heritologija“ i „mnemozofija“. Njagovo naučno istraživanje baštine, posebno muzeja, povezano je sa iskustvom koje ima kao kustos, urednik, predavač i konsultant. To je i razlog što se ime Tomislava Šole nalazi u timu stručnjaka, koji su pozvani da svojim savetima pomognu projekat, za rekonstrukciju Etnografskog muzeja u Beogradu. Boravak profesora Šole u našem gradu je bio povod da njegova istraživanja, razmišljanja i savete zabeležimo u emisiji, pod nazivom, „Najbolje u nasleđu“ koju je pripremila Redakcija za kulturu i umetnost.

Prof.dr Tomislav Šola završio je istoriju umetnosti i engleski jezik, poslediplomske studije muzeologije u Zagrebu i Parizu, i doktorat u Ljubljani. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univezitata u Zagrebu, i predavač na Univerzitetu umetnosti i Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autor je osam knjiga i oko 250 članaka. Do sada je održao oko 325 sati predavanja širom sveta. Autor je koncepta i organizator međunarodne konferencije „Najbolji u baštini“ koja se održava u Dubrovniku. Urednik je pet sajtova među kojima je i jedan od najlepših „.Globalni muzej ljubavi“.

U emisiji „Najbolje u nasleđu“ prof.dr Tomislav Šola govori o kulturnim industrijama, profesiji kustosa, eko muzejima i totalnim muzejima, modelima kako upravljati baštinom, lošim stranama kulturnog turizma, virtuelnim muzejima, demokratiji i globalizaciji, ali i o marketingu u muzejima i o tome da li baština ima budućnost

Četvrti jun, RTS 2 u 19.05

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *