Progonjeni i spaseni

Tokom drugog svetskog rata i nakon što je Nemačka okupirala Francusku, hiljade Jevreja odlučilo je da pobegne u Španiju, prelazeći Pirineje. U tome su im pomagali pripadnici francuskog pokreta otpora i – što je bilo veoma važno, zbog tako nepristupačnog terena – katalonski vodiči kroz planine, koji su tako rizikovali sopstvene živote, samo da bi doveli taj narod u sigurniju oblast.

Između 5000 i 7000 Jevreja uspelo je da se dokopa španske granice. Mnogi od njih, vraćeni su nazad i Francusku i predati Nemačkim organima, dok su oni drugi, koji su imali više sreće, uspeli da dođu do Barselone, a odatle odu dalje do Palestine, Amerike i severne Afrike.

Ovaj dokumentarni film pokazaće nam muke sa kojima su se suočila deca, žene i muškarci, bauljajući kroz mrak i maglu, tražeći sigurnost u skloništima, izbegavajući granične patrole, i živeću u neprestanom strahu.

Podsetićemo se i koliko ja važna uloga Pirineja i ljudi koji na njima žive, koliko je to bila značajna oblast u njihovom begu ka slobodi.

Odajemo počast onima koji su se spasli, onima koji su stradali i onima koji su im pomogli u tom nastojanju.

 

Utorak, 2. februar, TV Vojvodina 2 u 23

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *