Projekat Vinča: novi arheološki izazovi

U ponedeljak, 28. marta, u 19 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Projekat Vinča: novi arheološki izazovi”, čiji su autori Nenad Tasić, Кristina Penezić i Damir Vlajnić. Izložbu će otvoriti prof. dr Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Od 2010. godine traju napori da se deo našeg najpoznatijeg i svetski priznatog arheološkog nalazišta Vinča – Belo brdo, koji je pogođen klizištem, sačuva i istraži pre nego što prirodni procesi odnesu dragocene predmete u nepovrat. Na zaštiti Vinče angažovan je interdisciplinarni tim koji je tokom prethodnih 11 godina predano radio na spasavanju ovog izuzetnog kulturnog blaga.

Na izložbi će biti prikazani rezultati rada arheologa, geologa, geofizičara, antropologa, inženjera, geodeta i konzervatora, koji su doprineli proučavanju i prezentaciji našeg najznačajnijeg arheološkog nalazišta. S obzirom da je tokom prethodnih nekoliko godina istraživan najmlađi sloj arheološkog lokaliteta koji datira u srednji vek, publika će imati prilike da se upozna i sa tim aspektom nalazišta u Vinči. Istražen je deo velike srednjovekovne nekropole, a više od 300 novootkrivenih grobova datovani su u period između 9. i 14. veka nove ere. Pored toga biće prikazan i materijal praistorijske epohe od neolita do bronzanog doba.

Izložba je realizovana u saradnji Filozofskog fakulteta u Beogradu sa gradskim i republičkim institucijama kulture, a predstavlja i deo monitoringa Кapitalnog projekta od značaja za Republiku Srbiju i Projekta sanacije Vinče koji je pomogla Ambasada SAD. Organizator izložbe je Centar za digitalnu arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Publika će moći da vidi izložbu do 30. aprila 2022. godine.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *