Projekcija filma Zvona Notr Dama Ivane Hadži Popović

Francusko-srpski odnosi nekada i danas, viđeni očima jedne savremene srpske književnice

Zvona Notr Dama je dokumentarni film o vezama srca, diplomatije i istorijskih događanja između Francuske i Srbije u periodu koji traje više od jednog veka, kroz ličnu priču Ivane Hadži-Popović, rediteljke, koja se rodila u kući sagrađenoj na mestu odakle su u Prvom svetskom ratu Srbi i Francuzi zajedno branili Beograd. Kao po nekoj karmi, svi u toj kući kasnije imali su svoju francusku priču…

Film je lično traganje jedne frankofone i frankofilne srpske književnice za odgovorom na pitanja: Da li u politici postoje prijatelji i iskrene emocije ili samo interesi? Šta jedna velika zemlja vidi u jednoj maloj a šta mala u velikoj? I kojim putem ide priča o velikom francusko-srpskom prijateljstvu?

Nakon projekcije (40 min) biće organizovan kratak razgovor u kome će učestvovati Dr Mile Bjelajac, istoričar (Institut za noviju istoriju Srbije), Dr Stanislav Sretenović, istoričar  (Institut za savremenu istoriju) i Ivana Hadži-Popović, rediteljka i scenaristkinja filma.

Ivana Hadži Popović je srpska književnica i prevodilac. Objavila je desetak romana, a na kraju večeri predstaviće ukratko svoje poslednje ostvarenje Pariz ispred i iza paravana.

Film je na srpskom, uz francuske titlove. Razgovor nakon filma vodiće se na srpskom jeziku.

Događaj će biti organizovan u Francuskom institutu u Beogradu, Knez Mihailova 31, u sredu 6. aprila od 19 sati. Ulaz je slobodan, broj mesta ograničen

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *