Proširenje Evropske unije? Produbljenje evropske integracije?

Proširenje Evropske unije? Produbljenje evropske integracije? Različita stanovišta o reformi strategije proširenja EU Konferencija – debata u partnerstvu sa Centrom za evropske politike (CEP)

Učestvuju: Žilijen Vuaturije (SGAE), Milena Lazarević (CEP), Vladimir Ateljević, saradnik Fakulteta političkih nauka.

Moderator: Sena Marić (CEP)

Na francuskom i srpskom jeziku, sa simultanim prevodom.

U veoma uzdrmanom međunarodnom kontekstu (Brexit, trgovinske tenzije, migratorne tenzije) Evropska unija je istovremeno suočena sa mnogobrojnim izazovima. Na poslednjem Evropskom samitu, odluka o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom je odložena za sledeće proleće, što je izazvalo mnogobrojne reakcije na celom kontinentu. Već dugo vremena, proširenje Evropske Unije se u debatama suprotstavlja produbljenju evropske integracije, i te debate su prisutne od 90-ih godina.

Danas, strategija proširenja nije više razumljiva i javna mnjenja država članica, kao i Srbije, na proširenje ne gledaju kao na nešto pozitivno. Kako ovaj region teži pristupanju Evropskoj uniji, mislimo da je važnije nego ikada raspravljati o tome zašto i kako da politika proširenja ponovo postane uspešna i o tome kako u to ubediti javno mnjenje.

Upravo iz tog razloga, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, u partnerstvu sa Centrom za evropske politike (CEP) vas pozivaju da prisustvujete konferenciji „ Politika proširenja EU na raskrsnici – ukrštanje stavova o proširenju i produbljenju EU ”, uz učešće Žilijena Vuaturijea, šefa kancelarije POLEST (zadužene za pitanja proširenja) u Generalnom Sekretarijatu za evropske poslove Republike Francuske.

13. novembar u 17 sati - Francuski institut u Srbiji

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *