Prve „zone za zaštitu klime“

Grad Beč je prošle godine najavio uvođenje „zona za zaštitu klime“, a ove godine projekat je počeo da se realizuje. Zone u kojima je isključivo dozvoljena upotreba obnovljivih izvora energije nalaze se u drugom, sedmom i 16. bečkom becirku.

U tim zonama u novoizgrađenim zgradama gas i ulje za loženje su zabranjeni, dok se u već postojećim zgradama podstiče ugradnja solarnih panela i fotonaponskih sistema. Za grejanje, hlađenje i toplu vodu mora da se koristi daljinsko grejanje ili alternativni izvori kao što su solarna energija, biomasa ili geotermalna energija.

Predviđeno je da do polovine 2021. godine svaki becirk u Beču dobije svoju zonu, a cilj je da se do 2030. godine svako četvrto domaćinstvo snabdeva solarnom energijom. Gradsko preduzeće „Wien Energie“ je u prvoj polovini ove godine postavilo 27 novih fotonaponskih sistema, tako da sada raspolaže sa ukupno 230 takvih sistema. Najveći proizvođač solarne energije u Austriju povećao je proizvodnju u odnosu na isti period prošle godine za skoro 60 odsto na 13.800 megavatčasova.

Fotografije: © PID/Christian Fürthner

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *