Prvi dan Mikser Festivala

Mikser Festival pod sloganom “Zagrljaj” počeo je juče svečanim i pozdravnim govorom Brankice Janković Poverenice za zaštitu ravnopravnosti građana, Milane Rikanović Direktorke Kancelarije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women Srbija i Džona Kenedija Mosotija ispred UNFPA. Okupljenu publiku u atmosferu Mikser Festivala koji tradicionalno okuplja najrazličitije društvene aktere, generacije, ekspertize, kao i umetnike najrazličitijih pravaca, uveo je Bora Dugić, legenda srpske tradicionalne muzike, a potom i devedesetogodišnja Rosvita Topolac, po profesiji profesorka matematike i fizike, a po opredeljenju i talentu, virtuoz na harmonici.

Konferencijski program počeo je razgovorom o poziciji naših starijih sugrađana, potencijalima i načinima za međugeneracijsku saradnju i reintegraciju u društvo, generacije koja poseduje dragocena znanja, iskustvo i veštine koje su dragocene na našem putu ka održivoj budućnosti.

Na panelu “Zelena Agenda za Balkan” govorili smo o mapi puta Srbije ka standardima Evropske Unije, ali i kako bi trebalo da izgledaju prednosti koje će građani uživati njihovom primenom.

Panel “Cirkularna ekonomija za lokalni razvoj” predstavio je mogućnosti srpske privrede da ostvari prednost u tranziciji od lineaerne ka kružnoj ekonomiji i u toj tranziciji podstakne razvoj malih, lokalnih sredina.

“Zamajac za održivi biznis” ispitivao je, da li je godina velike pauze izazvane pandemijom, bila lekcija za sve sektore društva kako bi promenili načine upotrebe ograničenih resursa, proizvodnje i upotrebe predmeta.

“Novi život za održiva pakovanja” okupio je predstavnike velikih kompanija koji su predstavili mogućnosti Srbije da se približi standardima evropskih zemalja, važnost održivog dizajna i inovacija u ovom polju, u sprezi sa stabilinim sistemom upravljanja ambalažama.

“Kad budeš bila spremna” okupio je paneliste oko jedne od gorućih domaćih i tema regiona i sveta: odnos javnosti i medija prema žrtvama seksualnog nasilja koje su se ohrabrile da javno progovore.

-Telo pamti nasilje i traume, bez obzira na to kad su se dogodile. Treba da prepoznamo kad nasilje počinje i da sprečimo posledice koje ono može da izazove. Ovog trenutka postoje žrtve koje nisu ni svesne da će biti žrtve, a to je tema o kojoj mi treba da pričamo i o kojoj treba da obrazujemo decu u skolama. Ženama nisu potrebni džentlmeni i vitezovi, trebaju im saveznici koji čekaju na njihov pristanak – kazala je novinarka Jovana Gligorijević.

“Show must go on” sa predstavnicima vodećih muzičkih industrija koje deluju na prostoru  Srbije i regiona, ako i neke od najaktuelnijih domaćih muzičara, govorio je o budućnostni muzičke industrije iz perspektive stečenog iskustva tokom pandemije.Prvi kamperi su pristigli od ranog jutra, kao i pobednici konkursa Black Box i krenuli u potragu za otpadom u okolini Zornića kuće, kako bi iskoristili potencijal odbačenih sirovina za kreiranje novih alata za život u prirodi.

Otvorena je izložba, “Kad je svet stao, one nisu”, a u ambijent imanja Zornić postavljena je i izložba “Ljuljaške”.

Dan je završen nabojem mladalačkog nadahnuća koji su sa Open Air bine publici poslali mladi članovi benda Daze.

Drugi dan MF2021 nastavlja se konferencijskim programom koji će se baviti srećnijim gradovima, upravljanjem urbanim vodama, prilagođenosti gradova potrebama svih društvenih grupa, budućnosti održivog dizajna i umetnosti…

Pozivamo vas u zagrljaj optimizma i zdravije budućnosti!

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *