Pucnji u Marseju

Film “Pucnji u Marseju” prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir. 

Ova filmska priča otvara čitav niz pitanja o društveno–političkim događajima u tom turbulentnom istorijskom periodu, među kojima su: Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua? Da li bi Evropa i svet bili drugačiji da je sprečen atentat za koji su svi znali da se sprema? 

Režiser filma “Pucnji u Marseju” je Gordan Matić, a glavne uloge igraju Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Strahinja Blažić, Nikola Šurbanović. Tihomir Stanić, Gordan Kičić i Tamara Aleksić.

Ponedeljak, 7. februar, RTS 2 u 21

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *