Put na Mesec

Prirodnjački muzej u Beogradu predstavlja izložbu ,,Put na Mesec” koja je nominalno posvećena 50. godišnjici velikog koraka za čovečanstvo – sletanju na Mesec. Izložba predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika „Generacije X“ – snovima, željama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka. Na talasima jedne takve ekspanzije osećaja slobode, Prirodnjački muzej želi da Vas podseti da priroda nije ograničena na planetu Zemlju, već obuhvata čitav svemir.

Cilj izložbe je da prikaže odnos Zemlje i Meseca kroz prizmu uticaja Meseca na stanovnike Zemlje. Jedna ovako kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji; O Mesecu i Zemljanima; Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.

Na izložbi će biti predstavljeni brojni eksponati iz biljnog i životinjskog sveta, kao i sveta gljiva, koji su zavisni od uticaja Meseca. Na izložbi će biti predstavljeni i geološki eksponati: mesečev kamen, ortoklas, bazalt, opsidijan. Biće predstavljene dokumentarne fotografije vezane za istraživanje Meseca, modeli i makete svemirskih sondi, letelica, mesečevih vozila ruske i američke proizvodnje, prezentacije plime i oseke, kao i geološka mapa Meseca.

Кuriozitet izložbe su: fragmenti Mesečevog tla - lunarni bazalt, i zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada Apola 17; replika plakete koju je posada Apola 11 ostavila na mesečevoj površini 20.07.1969, poklon astronauta Nila Armstronga, Majkla Кolinsa i Edvina Oldrina Josipu Brozu Titu; kao i replika kugle ostavljene na površini Meseca 14. septembra 1959. godine kada je prva bespilotna letilica Luna 2 dospela na Mesec, poklon Nikite Hruščova Josipu Brozu Titu, 1962.

Deo izložbe je posvećen mitologiji i značenju Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji, ali i savremenoj nauci. Nezaobilazna je i tema Meseca u pop-kulturi.

Izložba će biti praćena stručnim vođenjem i radionicama za decu, a brojni interaktivni sadržaji učiniće ovu izložbu dodatno zanimljivom.
Autor izložbe je Miloš Jović, viši kustos. Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom Jugoslavije i Matematičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Izložbu su podržali Dunav osiguranje i Atom partner.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2020.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *