Raspućin

Ruska biografska drama od osam epizoda, o jednoj o najintrigantnijih ličnosti 20. veka stiže na Drugi program RTS-a, od 23. aprila, subotom i nedeljom od 22h.

Godina 1917. Ubrzo posle ubistva Raspućina, Privremena vlada koju je predvodio Aleksandar Kerenski, formirala je istražnu komisiju koja je imala za cilj da istraži život Grigorija Raspućina i da odgovor na to kako je nepismeni seljak mogao postati toliko blizak poslednjem ruskom caru Nikolaju i njegovoj ženi Aleksandri da je uticao na njihove odluke? Da li je stvar samo u tome, što je Raspućin spasio bolesnog naslednika prestola? Ili je postojao neki drugi razlog začuđujuće vere carske porodice u tog čoveka?

Istražitelj Henrih Nikolajevič Sviten ispituje više od 150 ljudi, usputnih svedoka tog slučaja. On skuplja deliće ne samo o toj strašnoj noći, već i činjenice iz života stareca, istovremeno odvajajući pri tom glasine i spekulacije o njegovim radnjama, kako bi pokušao da stvori realnu sliku o tome, ko je zaista bio moćni ljubimac carske porodice, Grigorij Jefimovič Raspućin. Ali činjenice do kojih dolazi inspektor razlikuju se od očekivanja Privremene vlade.

Rad na seriji reditelj Andrej Maljukov nije želeo da počne pre nego što će dobiti potvrdu da će jedan od najvećih ruskih glumaca – Vladimir Maškov, tumačiti ulogu Raspućina. Zanimljivo je da je Maškov za ovu ulogu odgajio kosu, ali ne i bradu, pa je za čitavu serriju izrađeno 150 brada i oko 300 brkova.

Grigorij Jefimovič Raspućin, smatra se jednom od najkontroverznijih ličnosti XX veka, čovek čije ime je dobro poznato ruskoj i svetskoj istoriji od kada se pojavio na dvoru cara Nikolaja II i još uvek se vode polemike o njegovim rečima i delima. Raspućin je ubijen 29. decembra 1916. godine, a sve do danas, ruska pravoslavna crkva nema jasan i jedinstven stav o njegovom životu i delovanju. S obzirom na to da interesovanje za ovu temu ne jenjava već decenijama, mnogi filmski i serijski reditelji zasnovali su svoja dela upravo na biografiji Grigorija Raspućina.

 

Uloge: Vladimir Maškov, Andrej Smoljakov, Jekatarina Klimova, Ingeborga Dapkunajte…

Režija: Andrej Maljukov

Kreatori serije: Ilja Tilkin i Eduard Volodarski

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *