Rečnik suvišnih reči

6. decembra, u 19 sati - Atrijum Narodne biblioteke Srbije

Razgovor povodom objavljene knjige Rečnik suvišnih rečičiji je autor Gordana Đerić, u izdanju Knjižarnice zlatno runo i Instiuta za evropske studije, 2019. godine.

Učestvuju: dr Gordana Đerić, autorka
i Snežana Ranković, filozof i izdavač.

Moderator: Milena Đorđijević

Rečnik suvišnih reči Gordane Đerić je antropološka studija, a ne samo zbir reakcija na kvarenje jezika kao opšteg dobra, kao što nije ni samo popis reči koje su izgubile uverljivost ili su sumnjivog, nejasnog smisla. On je svojevrsni odgovor na smanjenu osetljivost za jezička pitanja, rutinu i nedomišljenost često izgovorenih reči, a tematizuje i našu realnost i progovara o sistemu koji opstaje na takvom jeziku.

Gordana Đerić (1968) radi na Institutu za evropske studije u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, magistrirala i doktorirala na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta. Oblast ekspertize i ključni fenomen istraživanja autorke jeste fenomen stereotipa. Objavila je preko šezdeset naučnih radova iz domena identitetskih diskursa, studija sećanja, političke mitologije i imagologije, kao i knjige Smisao žrtve u tradicionalnoj kulturi Srba (1997), Pr(a)vo lice množine (2005), Intima javnosti (2008), Pamćenje i nostalgija (2009), Prošlost u sadašnjosti (2010), Pisci i pitanja: antropološki eseji (2014), Suvišne reči: o intelektualcima i znanju (2016).

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *