Refleks nestalog grada

I bes i tuga, ali još više ljubav, vera, nada – emocije su koje pokreću umetnički izraz onih koje koreni vezuju za kosovsko-metohijsko tlo ali i delatnika koji ovde stvaraju.

Stalna borba dobra i zla dominira baroknim kompozicijama na platnima akademske slikarke Milice Кostić, izloženim u Srpskom kulturnom centru u Prištini. U gradu njenog rođenja, izgubljenom za hiljade njenih sunarodnika.
U Domu mitropolije, kraj crkve Svetog Nikole, nedavno je otvoren Srpski kulturni centar s namerom da se očuva identitet, nasleđe i tradicija.

Pre skoro dve decenije, Gračanica je preuzela ulogu kulturnog i urbanog središta, ne samo za Srbe koji su pod bombama i pred ratnim vihorom Prištinu napustili, već za sve koji istrajavaju na ovom prostoru. Gračanički Dom kulture zapravo je stožer očuvanja kulturnog života za sve Srbe na prostoru Кosova i Metohije. Mnogo više od institucionalne formacije. O najmlađima se mislilo pokretanjem sekcije lutkarskog pozorišta, pod okriljem Doma kulture i uz donacijaju humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo”, Arno Gujona.

Posebna tačka na kulturnoj mapi stvaralaštva Srba sa područja Кosova i Metohije jeste Prizren, carski grad gde, takoreći, svaki kamen svedoči o bogatom istorijskom nasleđu.

U neposrednoj blizini ovog inspirativnog grada, u slikovitom ambijentu kompleksa manastira Sveti Arhangeli, treću godinu zaredom održava se Letnja škola kaligrafije i istorije.

Refleks nestalog grada oživljava kulturne punktove svuda gde srpska zajednica na Кosovu i Metohiji pronosi stvaralaštvo. Кulturni bunt pokazuje snagu koja ruši sve barijere.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Vladimir Jović
Reditelj: Bojan Vorkapić

RTS 2, 16. jun u 19 sati

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *