Reforme u Japanu

Vlada Japana, donela je u petak, 10. maja, zakon po kome predškolsko obrazovanje postaje besplatno, a sve u nastojanju da se dodatno podstakne natalitet ove zemlje.

Prema ovom zakonu, prednosti besplatnog predškolskog obrazovanja postaće dostupne svoj deci uzrasta od tri do pet godina. Takođe, i usluge "dnevne nege" biće besplatne za decu uzrasta do dve godine, a koja potiču iz domaćinstava s niskim primanjima.

Ako roditelji pošalju svoju decu u predškolske ustanove koje nisu ovlaštene od strane lokalnih vlasti, maksimalna mesečna subvencija biće 300 evra po detetu uzrasta od tri do pet godina, odnosno 410 evra za mlađe od dve godine. Obroci u školi neće biti pokriveni.

Takođe, usvojen je i predlog zakona kojim će se smanjiti finansijski teret visokog obrazovanja za studente iz porodica s niskim primanjima. Tako će od aprila 2020. godine, biti ukinute ili značajno smanjene upisnine i školarine na državnim i privatnim univerzitetima. Trenutno, školska godina na državnim univerzitetima košta oko 2200 evra, dok je na privatnim univerzitetima čak i dvostruko više.

Pored ovih olakšica, predviđeno je i da studenti iz porodica s niskim primanjima dobijaju stipendije koje se mogu koristiti za kupovinu udžbenika, plaćanje prevoza ili pokrivanje troškova života. Naveden je primer da studenti, ako dolaze iz četvoročlane porodice sa godišnjim prihodom domaćinstva manjim od 22 hiljade evra, mogu koristiti sve ove povlastice.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *