Reminiscencija

U četvrtak 5. decembra u 19 sati, u Etnografskom muzeju u Beogradu, biće otvorena izložba Reminiscencija, autorke Sofije Ćuk di Garofani. Na izložbi će biti prikazana istoimena tapiserija velikog formata, tapiserijski karton, kao i šest pratećih postera na kojima je prikazan proces izrade ove izuzetne tapiserije. Reminiscencija će u Etnografskom muzeju biti izložena samo tri dana.
Celokupan rad ove umetnice bazira se na tradiciji, od tehnike kojom se bavi do tema koje obrađuje, a sve koren imaju u narodnom stvaralaštvu Balkana i istoriji i tradiciji srednjeg veka. Njana monumentalna tapiserija pod nazivom Кosovska vartolomejska noć bila je izložena u Etnografskom muzeju 17. marta 2007. godine.

Sofije Ćuk di Garofani je rođena u Sjenici. Poslednjih pedeset godina živi u Parizu u kome je na Sorboni završila studije francuskog jezika i uporedo studirala na Visokoj školi primenjenih umetnosti u Parizu, Odsek za tekstil. Slikar-kartonista, stvara tapiserije, pastele prema tapiserijama, keramik i tekstil za visoku modu. Profesor je primenjene umetnosti u Parizu.
Poznata je njena tapiserija Grbavica kao Gernika – omaž Pikasu, kao i ciklus tapiserija posvećen Jeleni Anžujskoj.

Sofije Ćuk di Garofani je 1988. godine nagrađena prvom nagradom Salona likovnih umetnika Champs sur Marne, Francuska, 1992. je dobila Medalju za zasluge Francuske, a poznata je i kao veliki humanitarac i dobrotvor. U Srbiji je 2000. godine proglašena za ženu decenije srpske dijaspore.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *