Romen Gari, jedini dvostruki dobitnik Gonkurove nagrade

Romen Gari (1914-1980) je jedan od omiljenijih pisaca Francuza. Čudo je i nepravda što ovaj avanturista, avijatičar, diplomata, pisac, režiser, nije poznat srpskoj publici. Zahvaljujući Službenom glasniku  i prevodiocu,  darovitoj i posvećenoj Jeleni Mitrović, (inače dobitnici nagrade“Branko Jelić“ koja se dodeljuje za najbolje prevode sa francuskiog na srpski), čitaoci u Srbiji najzad će moći da se upoznaju sa životom i delom Romena Garija, kroz dva njegova uzbudljiva autobiografska romana Obećanje pred zoru i Pas belac.

Njegov smisao za duboko sagledavanje civilizacije, koji je često izražavao kroz humor i sarkazam, doveo ga je dva puta do osvajanja Gonkurove nagrade. Prvi put za roman Koreni neba (doskora jedini njegov roman objavljen u Srbiji), a drugi put za roman Život je pred tobom, koji je objavio pod pseudonimom Amil Ajar (Amil Ažar).

Garijev buran život, koji ga je vodio kroz Rusiju, Poljsku, Francusku, Englesku, Afriku, Ameriku… okončan je samoubistvom, koje je izvršio godinu dana nakon samoubistva njegove žene, glumice  Džin Siberg, koju smo nedavno gledali u filmu Do poslednjeg daha, kojim je  u Jugoslovenskoj kinoteci bila otvorena retrospektiva filmova posvećenih Belmondu.

Četiri decenije nakon smrti, Romen Gari ne prestaje da intrigira, a njegov opus je 2019. objavljen u prestižnoj ediciji Plejada, rezervisanoj za književne klasike.

Promocija dela Romena Garija biće priređena 30. novembra u 18. sati u Francuskom institutu u Beogradu.

O knjigama će govoriti Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar, Gordana Milosavljević Stojanović, urednik u Službenom glasniku, Jelena Mitrović, prevodilac i Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *