Ružičasta mišica

Promocija najnovijeg romana Viktora Jerofejeva "Ružičasta mišica" (Geopoetika) uz osvrt na celokupnu književnost ovog ruskog pisca održaće se u četvrtak, 26. septembra u 19 časova u Galeriji novootvorenog RTS Кluba, Hilandarska 2 (ulaz iz Svetogorske ulice).

Pored Viktora Jerofejeva, u razgovoru će učestvovati i Tanja Popović, redovni profesor na Кatedri za opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.

Viktor Jerofejev jedan je od najpoznatijih ruskih književnika, a Geopoetika je do sada objavila šest njegovih naslova: Enciklopedija ruske duše, Pet reka života, Dobri Staljin, De Profundis, Telo i Ružičasta mišica. Pored velikog broja knjiga, autor je i književne emisije na moskovskoj televiziji.

Ruski pisac rođen je 1947. godine. Od svojih kreativnih početaka spada u suštinski povlašćene ruske stvaraoce, u one koji su kompetentni da porede pariske kestenove s ruskim brezama. Detinjstvo u Francuskoj, uz oca diplomatu, u miljeu ondašnje elitističke društvene nomenklature, svakako je moglo uticati na profilisanje njegovog opusa. Ali je u tom smislu, bez sumnje, bila presudnija razobručena i nepokorna priroda njegovog dara i kontakt s najvećim vrednostima rodne ruske kulture.

Pristupom dalekim od svakog akademizma, 1975. godine brani doktorsku disertaciju Dostojevski i francuski egzistencijalizam (objavljenu 1991. u Americi). Urednik je i učesnik čuvenog samizdatskog almanaha Metropolis (1979). Njegov izlazak iz „književnog podzemlja“ obeležen je publikovanjem pripovetke „Papagajčić“ u časopisu Aganjok 1988. godine. Pravu popularnost stiče nakon umetničkih proza Anino telo, Kraj ruske avangarde (1989), Život sa idiotom (1991), romana Ruska lepotica (1996) kao i zbirke eseja U lavirintu prokletih pitanja (1996).

Autor je dve prozne antologije: Ruski cvetovi zla (ispravljeno izdanje, 1999) i Vreme setveno, vreme žetveno (2001).

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *