Sećanje na homoseksualne žrtve nacističkog progona

Institucija Umetnost u javnom prostoru „KÖR“ i Bečka služba protiv diskriminacije koja se bavi pitanjima LGBTIQ zajednice raspisali su konkurs za idejno rešenje za spomenik žrtvama progona po osnovu seksualne orijentacije u vreme nacionalsocijalizma. 

Spomenik će biti posvećen homoseksualcima koji su progonjeni za vreme nacionalsocijalizma u periodu od 1938. do 1945. godine. Kao što je slučaj sa mnogim stigmatizovanim i diskriminisanim grupama izopštavanje homoseksualaca je dostiglo svoj vrhunac za vreme nacionalsocijalizma. Predrasude prema njima su pojačane i ideološki instrumentalizovane, a zakoni pooštreni. Naciju je trebalo osloboditi od tih „nepoželjnih elemenata“.

Grad Beč želi da da jasan znak za sećanje na zločine koji su izvršeni u toku nacionalsocijalizma. Spomenik treba da oda počast i postane mesto sastajanja u javnom prostoru, treba da se obraća svim generacijama, a da ne stimuliše posmatrače samo na intelektualnom nivou, već da ih pogađa i provocira. Pobedničko ostvarenje će biti postavljeno u Reselparku u Beču. 

Britanski umetnik Mark Kvin je prvobitni pobednik konkursa koji je raspisan 2020. godine, ali je u julu ovo godine povukao svoj nacrt, što je dovelo da organizovanja novog konkursa.

Projekat podržavaju grad Beč i Nacionalni fond Republike Austrije. Budžet za konkurs i realizaciju pobedničkog nacrta iznosi 300.000 evra. Radovi se mogu predati do 17. januara 2022. godine, a sve informacije o konkursu se mogu pogledati na internet stranicama https://www.koer.or.at/en/ i https://www.wien.gv.at/menschen/queer/.

 

 

Fotografije:

© WienTourismus/Paul Bauer

© Steve Johnson

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *