Šetnja, muzej ili soba za bekstvo?

Uskoro stiže jedan od najromantičnijih praznika u godini – Dan zaljubljenih. Ukoliko ste u carskom gradu, a dosta vam je ruža i čokoladnih pralina, evo nekoliko predloga kako da ovaj dan obeležite malo drugačije:

Kuća muzike – „Betoven i ljubav“

Izložba u Kući muzike se bavi delima slavnog kompozitora koja su nadahnuta zaljubljenošću i neuzvraćenim ljubavima, a tematizuje se i period u kome je izgubio čulo sluha i kako se to odrazilo na njegov društveni život. Kako da povežemo ljubav i klavirske komade „Mesečeva sonata“ ili „Za Elizu“? Kome je namenjeno pismo naslovljeno „Besmrtno voljenoj“ i zašto nikada nije poslato? Možemo li da na osnovu njegove jedine opere – „Fidelio“ dokučimo šta je Betoven zapravo mislio o romantičnim vezama? Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 18 časova. 

www.hdm.at

 

Albertina – „Ljubavni parovi“ u Albertini 

U Albertini se na Dan zaljubljenih može pogledati specijalno vođenje o ljubavnim parovima. Izabrana remek dela Munka, Šagala i Pikasa svedoče o tome da je tema i predstavljanje ljubavi oduvek zaokupljala naš um. Nežne romanse, neostvarene strasti, ljubomorne scene u vezama – prikazuju ljubav u svoj njenoj raznolikosti. Vođenje počinje 14. februara 2020. godine u 18 časova. 

www.albertina.at/en/

 

Kuća umetnosti – „Zaljubljeni u uličnu fotografiju“ 

Ova izložba je usredsređena na ljubav prema gradu. Posetioci će uz punč saznati više o savremenim ikonama ulične fotografije i dobiti odgovor na pitanje zašto nas metropole kao mesta za profesionalnu fotografiju toliko privlače. Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 17 časova. www.kunsthauswien.com

 

Jevrejski muzej – „Naš grad – za dvoje“

Izloženi su predmeti iz stalne postavke muzeja koji svedoče o svadbenim putovanjima, burmama, predbračnim ugovorima i poznatim jevrejskim parovima. Nakon izložbe posetioci će biti pozvani na košer sekt u kafeu „Eskeles“. Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 17 časova. 

www.jmw.at

 

Šetnja gradom bez „valentinovskog“ kiča

Nasuprot kičastim turističkim ponudama na Dan zaljubljenih osmišljeno je vođenje „Najbolje od Beča ako ste singl“. U dva termina, od 16 i 18 časova, zainteresovani će moći da 14. februara 2020. godine uživaju u šetnji Bečom po nesvakidašnjim lokacijama. Nakon vođenja organizovano je druženje u restoranu u centru grada i kratak test znanja o turi. Prijavljivanje je moguće putem imejl adrese: office@wienfuehrung.at.

 

„The First Escape“ – „Ljubav na prvo bekstvo“ 

Sobe za bekstvo u Beču nude mogućnost sastanka na slepo u jednoj od soba u kojima možete da doživite pravu pustolovinu. Možda će neko ipak upoznati svoju srodnu dušu? Grupa ljudi koji su singl i koji se međusobno ne poznaju provešće sat vremena rešavajući zagonetke i tražeći izlaz iz jedne od soba. U ponudi su potrage „Opera“, „Hotelska soba br. 13“ i „Zamak“. Pored toga, postoji soba „Mračna kapela“ koja se posećuje uz korišćenje naočara za virtuelnu stvarnost. 

www.firstescape.at/en 

Nagradna igra -  „Vreme za dvoje – najbolji trenuci sa najdražima“

Preduzeće Wien Ticket koje prodaje ulaznice za najvažnije koncerte i manifestacije u Beču nagradiće najboljih 10 fotografija vaučerima od 50 evra. Pošaljite fotografije mejlom na gewinnspiel@wien-ticket.at, preko Facebook-a ili Instagram-a uz hešteg #diebesserenkarten. 

www.wien-ticket.at

Foto: © First Escape Wien

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *