Školovanje čokolatijera

U avgustu 2021. godine u saveznom službenom glasniku u Austriji je objavljen pravilnik o školovanju čokolatijera, čime je istovremeno i stupio na snagu. Radna grupa zadužena za pripremu programa je godinu i po dana intenzivno radila na sadržaju programa za trogodišnje školovanje. 

Težište školovanja će biti na novim metodama obrade čokolade od zrna do table, oblastima modernih specijalizovanih uređaja, digitalizacije, kreativnosti, pakovanja i marketinga. Budući majstori za čokoladu će imati priliku da nauče više o sirovinama, proizvodnji, lancu snabdevanja, prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu. Upoznaće se u potpunosti sa procesom izrade poluproizvoda kao što su marcipan, nugat i drugo. Kreiranje, degustacija i analiza čokoladnih i konditorskih proizvoda će takođe biti sastavni deo školovanja. 

„Nova obuka za čokolatijera garantuje privlačne poslovne mogućnosti. Zahvaljujući atraktivnom predstavljanju profila već imamo znatno veći priliv mladih. Posebno se zahvaljujem bečkim preduzećima koja učestvuju u obuci“, izjavila je Marija Smodiks-Nojman, rukovodilac zanatskog sektora u Privrednoj komori Beča.„Mladi čokolatijer pored strasti mora posedovati veliku dozu veštine. Čokolada za razliku od drugih masa ne dozvoljava greške“, objašnjava Verner Majsinger iz bečkog preduzeća „Xocolat“ koje je primilo prvog budućeg majstora na obuku. 

 

Foto:  © Pushpak Dsilva

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *