Skriveni svet pčela

Novi serijal na kanalu RTS Nauka od 20. maja, na Svetski dan pčela

Pčele su insekti bez kojih bi ljudska vrsta nestala sa lica zemlje.
Serijal „Skriveni svet pčela“ na kanalu RTS Nauka govori o važnosti i raznovrsnosti pčela i o njihovoj genetici, otkrivajući nam mesta na kojima ih možemo videti i način na koji se pčele orijentišu u prostoru. Svakako je najvažnije traganje za odgovorom na pitanje kako čovek ugrožava insekte od kojih mu zavisi opstanak i na koji način to može da se promeni.

Pčelama je potrebna pomoć. Međutim, u poslednje vreme dolazi do apsurdne situacije u kojoj se spasava jedna, medonosna vrsta pčela, koja zapravo nije ni ugrožena. S druge strane, na svetu postoji preko 20.000 najrazličitijih vrsta kojima je neophodna hitna zaštita.

„Skriveni svet pčela“ je prvi sveobuhvatni serijal u našoj zemlji i regionu koji se bavi ovom značajnom temom i koji vam otkriva tajanstveni život ovih malih, a za našu planetu tako važnih bića. U serijalu govore prof. dr Ljubiša Stanisavljević i Jovana Bila Dubaić sa Biološkog fakulteta, dr Slobodan Davidović sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Sabina Kerić, osnivač Udruženja „Ekonaut“, profesionalni pčelar Slađan Simonović i drugi.

Sagovornici ističu da od pčela zavisi oprašivanje oko 35 odsto biljaka koje ljudi koriste u ishrani, što znači da su za svaki naš treći zalogaj zaslužne pčele a suština je u tome da nijedna tehnologija ne može obaviti posao koji za čovečanstvo obavljaju pčele. Ukoliko nastavimo da ugrožavamo njihov opstanak, kvalitet naše ishrane, kao i naše zdravlje, biće osetno lošiji.

Takođe doći će do velikih gubitaka u poljoprivredi i ekonomiji, koje nijedna naučna, tehnološka i tehnička dostignuća neće moći da nadoknade. Dan pčela se širom naše planete obeležava 20. maja i to je još jedan od načina da se skrene pažnja javnosti na izuzetno važnu ulogu koju ovi insekti imaju u ishrani živih bića na planeti.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *