Slapovi Sopotnice

Spomenik prirode Slapovi Sootnice nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na teritoriji opštine Prijepolje, na padinama planine Jadovnik.
Na ovom nevelikom i malo poznatom prostoru netaknute prirode do sada je istraženo i zabeleženo 35 vodopada, koje od svog izvorišta do ušća u Lim čini Sopotnička reka. Međutim, istraživači kažu da ih zasigurno ima još, ali zbog teškog terena još nisu svi otkriveni.

Zahvaljujući ogromnoj vodenoj snazi ovaj spomenik prirode baštini i spomenike materijalne kulture, odnosno nadaleko čuvene vodenice i valjarice koje su u prošlosti davale život ovome kraju.
Sopotnička reka pripada kraćim vodotocima i na svom kratkom toku stvorila je prizore neverovatne lepote. Nekima se možda najviše dopadaju mnogobrojne i živopisne kaskade takozvanih „Srednjih vodopada“, ali dah svakome zastaje pred prizorom Gornjih vodopada koji se uz zaglušujući huk veličanstveno obrušavaju sa 1150 metara nadmorske visine i,samo sebi znanim putevima kroz bespuće, hrle u zagrljaj Limu.

Najdostupniji i, po mnogima, najatraktivniji je Veliki vodopad. Poseban izazov predstavlja spuštanje niz ovaj vodopad visok preko 35 metara, naravno uz pomoć i nadzor članova Planinarskog društva Кamena gora, koje je i upravljač i staratelj ovog prirodnog dobra. Planinarsko društvo „Кamena gora“ na temeljima koje su još 1901. godine postavili Josif Pančić i Jovan Žujović, svojim zavidnim staranjem o Spomeniku prirode „Slapovi Sopotnice“ već godinama pokazuje da planinarstvo nije samo sport, već i društveni pokret koji podrazumeva poseban odnos prema prirodi i poseban stil života. Zato na području ovg spomenika prirode nećete videti ništa od veštačkog materijala, nećete videti bačenu praznu ambalažu, ni papirić. Na svakom koraku sama priroda kao da vam šapuće da Slapovi Sopotnice jesu naše zajedničko dobro, ali i naša zajednička odgovornost da to dobro sačuvamo za generacije koje dolaze posle nas.

Nedelja, 5. jul, RTS 2 u 13,40

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *