Slika Srbije

IZLOŽBA U ORGANIZACIJI SLIКARSКE SEКCIJE ULUS-A
„SLIКA SRBIJE“ od 5. do 22. marta 2020. godine.

Danas je teško definisati i podeliti slikarstvo na manje ili veće celine. Ono obuhvata vrlo širok spektar tema i tehnika, te se može reći da je slikarstvo sam duh umetnosti, odnosno da kroz širinu koju poseduje podražava njenu slobodu.
Poslednjih godina na našoj sceni postoje suprotstavljena gledišta i pristupi slikanju, a to je upravo ono što ga čini veoma živim. Međutim, s obzirom na to da smo okruženi različitim vrstama slika kroz različite medijske prezentacije – filmom, fotografijom, reklamama itd. – postavlja se pitanje uloge naslikane slike, njenog značenja u savremenom društvu. Da li predstavlja neku vrstu nostalgične priče (atmosfere) ili je to realističan i preko potreban komentar društvenih stanja? Da li je slika intimni hermetični svet umetnika ili je javno dobro koje govori o višim ciljevima?
S obzirom da ULUS ima najviše članova koji pripadaju slikarskoj sekcije, izložba koja se bavi ovakvim pitanjima je dragocena, ne samo zbog preseka i sagledavanja savremenog srpskog slikarstva, već i zbog različitih pristupa, ideja i interpetacija tih ideja.
Na ova postavljena pitanja odgovoriće se kroz samu postavku izložbe. Preko klasične slike i crteža, kroz foto intervencije i štampane materijale, želimo da prikažemo svu raznolikost koju slikarstvo danas poseduje. Izložba u organizaciji slikarske sekcije ULUS-a je iskazivanje želje da predstavi jedan od mogućih pogleda na umetničku scenu Srbije.

Otvaranje izložbe je u četvrtak 05. mart 2020. godine u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Beograd, Mali Кalemegdan br.1.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *