Smrt gospođe Ministarke

SMRT GOSPOÐE MINISTARKE

(02. mart 2020, RTS 2, u 21 čas)

„Dramski ponedeljak“ u mesecu martu posvećen je Savi Mrmku, jednom od najznačajnijih televizijskih reditelja iz vremena Televizije Beograd. Sava Mrmak je, u žanrovima televizijskog filma i televizijske drame, svojim režijama ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturnoj zaostavštini.

Ciklus „Majstori TV režije – Sava Mrmak“, koji predstavlja Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, u ponedeljak 02. marta, započeće TV filmom „Smrt Gospođe ministarke“, snimljenim 1991. godine po scenariju Dušana Savkovića.

Najveća srpska glumica predratnog perioda, Žanka Stokić, najčuvenija Gospođa ministarka iz Nušićeve komedije, u posleratnom periodu doživljava poniženja, pa i suđenje, zato što je igrala u kabareu i govorila tekstove na radiju "dok je narod ginuo na frontu za vreme rata". Ona, međutim, nije sigurna da ima krivice u njenom činu, niti da je nema, sigurna je samo da to što je činila ona, i njene kolege, nije zločin za koji je jedina ispravna kazna bilo streljanje, a milosrđe suđenje i oduzimanje građanske časti.

Uloge tumače: Svetlana Bojković, Predrag Ejdus, Milenko Pavlov, Radoš Bajić, Andreja Maričić, Jelica Sretenović, Marko Todorović, Danica Maksimović, Tihomir Stanić, Boško Puletić, Petar Kralj, Toma Kuruzović...

 

urednik ciklusa: Marko Novaković

režija: Sava Mrmak

scenario: Dušan Savković

direktor fotografije: Slobodan Obradović

scenograf: Slobodan Rundo

kostimograf: Boris Čakširan

montažer: Petar Putniković

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *