Sofija i Beograd – arheološki biseri

U petak, 14. juna, u 12 sati, na uglu ulica Кneza Mihaila i Vuka Кaradžića, ispred Galerije SANU, planirano je otvaranje izložbe fotografija „Sofija i Beograd – arheološki biseri„, povodom obeležavanja 15 godina saradnje između Bugarske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti na polju arheologije.

Pored tog jubileja, u 2019. godini, Bugarska akademija nauka proslavlja 150 godina od osnivanja, a grad Sofija 140 godina od kada je postala prestonica Bugarske. Čast da otvore izložbu imaće akademik Vladimir S. Кostić, predsednik SANU, i potpredsednik Bugarske akademije nauka – dopisni član Vasil Nikolov.

I Beograd i Sofija imaju snažnu arheološku tradiciju: arheološka istraživanja se sprovode više od 100 godina, a rezultati imaju velikog odjeka u akademskoj javnosti. U oba grada postoji više desetina nalazišta koja su značajno doprinela razumevanju prošlosti šireg područja Balkana.

Izložba odabranih fotografija novijih arheoloških otkrića ima za cilj da podseti na slojevito kulturno i spomeničko nasleđe, kao i da doprinese njegovom boljem razumevanju i čuvanju. Organizatori su Nacionalni arheološki institut s muzejem Bugarske akademije nauka, Arheološki institut i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Share:

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *