Solarni paneli na terasama, balkonima i lođama

U Beču će zakupci opštinskih stanova koji raspolažu terasom, balkonom ili lođom uskoro imati mogućnost da dobijaju struju iz sopstvenog fotonaponskog sistema. U zakupljenim stanovima će moći da se ugrade solarni sistemi snage do 800 vati.

Za ugradnju sistema je neophodno da prethodno budu ispunjeni određeni tehnički i pravni uslovi. Mora se uzeti u obzir da li se planirani sistem uklapa u celokupan izgled zgrade i da li solarni paneli mogu biti smetnja komšijama. Posebno treba obratiti pažnju na zgrade koje su pod zaštitom grada. 

Pored ove mogućnosti za sopstvenu potrošnju u nekim stambenim zgradama već postoje velika fotonaponska postrojenja na krovovima i fasadama, a kada su u pitanju novi stambeni projekti solarna postrojenja su već uključena u sistem snabdevanja energijom radi uštede troškova za stanare. 

„Sa Bečkim klimatskim planom koji vodi ka klimatskoj neutralnosti grad sprovodi ključni projekat za buduće generacije. Mnoge Bečlije žele da budu deo ove ofanzive kako bi zajedno doprineli izgradnji sigurne budućnosti za život“, izjavila je Katrin Gal, zamenica gradonačelnika Beča zadužena za stanovanje. 

© PID/VOTAVA

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *